Ο πρώτος Έλληνας Ιεραπόστολος των Ινδιών μακαριστός Αρχιμαδρίτης π. Αθανάσιος Ανθίδης

Ο π. Αθανάσιος Ανθίδης, ο πρωτοπόρος της ιεραποστολικής οικογένειας στην απέραντη χώρα της Ινδίας, γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1917 από πολυμελή οικογένεια και επιθυμία του πατέρα του, ήταν να μορφωθούν τα παιδιά του, για να βοηθήσουν στην ανύψωση της κοινωνίας.

Από δέκα πέντε ετών και μετά από οικογενειακές περιπέτειες σκέφθηκε να γίνει Ιεραπόστολος. Σ’ αυτό βοήθησε ένα ιεραποστολικό ρωμαιοκαθολικό κέντρο που ήταν κοντά στο σπίτι του και μέσα εκεί ο μικρός τότε Αθανάσιος έβλεπε πολλά χρήσιμα πράγματα. Μετά τον πόλεμο και την αποστράτευσή του από τον Ελληνικό Στρατό θέλησε να γίνει μοναχός στη Μονή της Αγ. Αικατερίνης στο Σινά, αλλά τα υψηλά γρανιτένια όρη απογοήτευσαν τον Αθανάσιο και το 1953 χειροτονήθηκε διάκονος στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο μακαριστός Ιεραπόστολος
π. Αθανάσιος Ανθίδης
Μετά από τέσσερα έτη και αφού έμαθε το τυπικό και την ψαλτική στο αναλόγιο, φεύγει για την Αθήνα το 1957 για να σπουδάσει Θεολογία. Κατά τα έτη της φοιτήσεώς του γινόταν προσπάθεια να διοργανωθεί εξωτερική Ιεραποστολή και πρώτος Ιεραπόστολος το 1960 μετέβη στην Ουγκάντα της Αφρικής ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος.

Όταν ο π. Αθανάσιος αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή το 1963, μετέβη κι αυτός στην Ουγκάντα και συνεργάσθηκε μαζί του για ένα χρόνο, όπου διδάχθηκε πολλά. Δημιούργησαν εκεί εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις κατηχητών, ένα σεμινάριο απ’ όπου αναδείχθηκαν 15 Αφρικανοί ιερείς.

Μετά από ένα έτος ο π. Χρυσόστομος τον έστειλε στην Κένυα κι εκεί εργάσθηκε πολύ, αποτελείωσε πέντε ναούς, δημιούργησε σεμινάριο που ανέδειξε 29 υποψήφιους κληρικούς και πολλά άλλα έργα. Ύστερα μετέβη στο Ζαΐρ και αργότερα στην Αιθιοπία.

Κατά το διάστημα της ιεραποστολικής προσφοράς του στην Αφρική δέχθηκε τρεις προσκλήσεις να μεταβεί στην Ινδία. Μετά την τρίτη πρόσκληση το 1976 από έναν Ινδό χριστιανό καθηγητή της αγγλικής γλώσσας, αποφάσισε να πάει στην Ινδία και αμέσως άρχισε να ετοιμάζεται. Πρώτη εργασία του ήταν η μετάφραση εκκλησιαστικών βιβλίων στην αγγλική και άλλες εργασίες που κράτησαν μέχρι το 1980, οπότε ξεκινά για την Ινδία. Φθάνει στη Βομβάη τα Χριστούγεννα του 1980 και αρχίζει νέους αγώνες. Αμέσως μετά τα Θεοφάνια προχωρεί στο Malabar-Kerala και συνεχίζει για Καλκούτα. Περιπέτειες χρονοβόρες και ατελείωτες, ώσπου λαμβάνει νέα πρόσκληση «διαβάς εις Βεγγάλην κήρυξον ημίν».

Ένας Ινδός καθηγητής αγγλικής και ινδικής φιλολογίας τον καλεί στην περιοχή Αραμπάχ της Δυτ. Βεγγάλης κι εκεί πια ριζώνει και μεγαλουργεί, ρίχνει τα θεμέλια της Ορθόδοξου Ιεραποστολής και νοικιάζει ένα μεγάλο οίκημα. Μετατρέπει ένα τμήμα του σε εκκλησία και την 1η Νοεμβρίου 1981 κάνει αγιασμό προς εγκαινιασμό του Ι. Ναού και αρχίζει κατηχητικά κηρύγματα. Έμβλημα του Ιεραποστολικού Κέντρου το «Στώμεν καλώς».

Την 1η Δεκεμβρίου αρχίζει Σεμινάριο για διακόνους, ιερείς και κατηχητές και προχωρεί στην γύρω περιοχή με μύριους κόπους. Η μετάβαση απαιτεί πολλές ταλαιπωρίες, δύο ή τρία πολλές φορές λεωφορεία και μετά βοϊδάμαξες και πεζοπορία με τα ταλαιπωρημένα πόδια του. Και ο καιρός των βροχών δυσκολεύει ακόμη περισσότερο ένα έργο, που είναι ήδη δύσκολο. Ο π. Αθανάσιος διώχνει απ’ τις καρδιές των Ινδών τους πολλούς θεούς τους και τους φωτίζει με το Φως το αληθινό.

Στις 24 Ιουνίου 1983 γίνονται οι πρώτες βαπτίσεις, οι πρώτες χαρές, αλλά προκύπτουν και οι πρώτες μεγάλες δυσκολίες, γιατί ο ιδιοκτήτης του οικήματος της Ιεραποστολής το ζητά για ιδιοχρησία. Έτσι ο π. Αθανάσιος αγοράζει ένα οικόπεδο και το χωρίζει στα δύο μετατρέποντας το μισό σε νεκροταφείο και το άλλο μισό σε Ι. Ναό του Αγίου Αποστόλου Θωμά και Ιεραποστολικό Κέντρο.

Ατελείωτοι οι αγώνες και οι κόποι του π. Αθανασίου και ποταμός ο ιδρώτας του, καθώς τον περισσότερο καιρό η ζέστη έφτανε τους 40 C. Κι όμως τον καλούν συνεχώς στα χωριά για να μάθουν και να γνωρίσουν τον Χριστό.

Απίθανες οι περιπέτειές του μαζί με τους δύο υποψήφιους κληρικούς καθώς έπρεπε να μεταβούν για τις χειροτονίες στην Ν. Ζηλανδία, όπου και η έδρα του Μητροπολίτου.

Ο τάφος του πρώτου Έλληνα
Ορθοδόξου Ιεραποστόλου της
Ινδίας
Ελάχιστη η βοήθεια από Ελλάδα ή άλλού, πολλές οι ανάγκες, μεγάλο το έργο, δυνατός όμως ο εργάτης. Αρκεί να αναφέρουμε ότι χρήματα που του έστειλαν για εγχείρηση των ποδιών του, αυτός τα έδωσε για καθίσματα του Ιεραποστολικού Κέντρου.

Μεγάλο το έργο των μεταφράσεων και πολύ σπουδαίο. Σ’ αυτό συνέβαλε ουσιαστικά και ο ιθαγενής ιερέας π. Πατάπιος, αλλά και η επιτροπή μεταφραστών εκκλησιαστικών βιβλίων που δημιούργησε ο π. Αθανάσιος το 1985 στο ταξίδι του στην Ελλάδα.

Το 1985 επίσης στεναχωρήθηκε πολύ από τον θάνατο μιας μικρής 15χρονης Ορθόδοξης Ινδής, της Παρασκευής, που κάηκε ζωντανή στο μαγειρείο της Ιεραποστολής. Ο ίδιος την χαρακτήρισε μάρτυρα. Υπηρετούσε ακατάπαυστα στο έργο της Ιεραποστολής και προσέφερε ό,τι μπορούσε στους Ινδούς αδελφούς της. Ήταν η πρώτη χριστιανή που ενταφιάσθηκε στο νεκροταφείο που ίδρυσε ο π. Αθανάσιος και μετά λίγα χρόνια ακολούθησε κι ο ίδιος.

Κοπίασε πολύ ο ευλογημένος, μόχθησε για τον αγαπημένο του Ιησού. Ο π. Σωτήριος Τράμπας (νυν Μητροπολίτης Κορέας) γράφει τον Οκτώβριο του 1987 σε επίσκεψή του στην Ινδία: «Κυριολεκτικά πονούσε η καρδιά μου καθώς έβλεπα στους λασπωμένους χωματόδρομους τον πρεσβύτη ιερέα π. Αθανάσιο να σέρνει τα πόδια του και ήξερα ότι σε κάθε κίνησή του τον σούβλιζε κι ένας πόνος».

Δύσκολοι και τραχείς οι αγώνες του για να κερδίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία τον περικαλλή Ι. Ναό που υπήρχε στην Καλκούτα. Και όχι μόνον αυτό. Ατελείωτες ήταν και οι μάχες του με τους υπευθύνους των Ελληνικών Πρεσβειών.

Ήταν μεγάλη η ανάγκη για έναν Έλληνα Ιερέα με ζήλο ιεραποστολικό. Τι μπορούσε να πρωτοκάνει ο ηλικιωμένος π. Αθανάσιος με τα πονεμένα πόδια, σε μία Ινδία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων;

Ο π. Αθανάσιος εκοιμήθη εν Κυρίω στην Ινδία την Τετάρτη 28/11/1990. Η απώλειά του ας γίνει πρόσκληση για συνέχιση του έργου του.

«Ει τις πιστός προσελθέτω».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: